Startpagina

Speelweek Clownerie in Préau (Morvan, Bourgondië) met Ton Kurstjens en Jan Dillen



...van 8 tot 15 augustus.







In deze week maak je kennis met de kenmerken en eigenschappen van de clown. Spelplezier, beweging, authenticiteit, samenspel, humor, moed en enthousiasme staan centraal in deze cursus. Via een aantal elementaire oefeningen om de clowntechniek te verkennen krijg je de gelegenheid om in solo-, duo-, en groepsimprovisaties het clowneske in jezelf te laten zien en eraan te werken.

De clown wil het publiek laten lachen; is naïef, goed gehumeurd en goedgelovig. Hij gelooft heilig in zichzelf, denkt dat hij geniaal is en viert dan triomfen. Echter, soms is er een probleem… dan is hij diep wanhopig. De clown is makkelijk te vleien, maar ook snel jaloers, subtiel, niet defensief en incasseert zijn teleurstellingen.

We gaan lekker spelen om de clown in onszelf naar boven te halen. Het clownen vertrekt vanuit de uitnodiging en het plezier om te spelen, er te zijn met wat er op dat moment is en dit uit te vergroten, zodanig dat het luchtig wordt. Je mag jezelf toestemming geven om dingen te doen die je anders niet zou durven. Het contact met het publiek is spannend, maar er is geen goed of slecht, er is enkel wat er is: een groot kind dat zich onschuldig en (h)eerlijk laat zien. We kunnen ons door de puurheid van het kind laten inspireren om dichter bij de clown te komen.

Als we enigszins uit de ‘verworvenheden’ van de volwassene zijn (snelheid, intelligentie), gaan we de eigenaardigheden van de clown verkennen. In oefeningen en improvisaties leren we het spelritme, de expressie en maken we de waarneming gevoeliger. Hoe authentieker je dit doet, des te beter het is. Eerlijkheid, humor en fantasie; jouw eigenheid is van groot belang. Clown speel je met je pure zelf. Je moet accepteren wie en wat je bent en jezelf ook zo laten zien. In deze kwetsbaarheid ontstaat herkenning en ontroering bij het publiek.

Om goed gebruik van de cursus te maken is ervaring niet vereist. Zin om aan de slag te gaan, lef, onbevangenheid en enthousiasme zijn belangrijker. Zes dagen clowntraining zijn een intensieve start voor ‘beginners’ en bieden voldoende mogelijkheden aan mensen met spel/clownervaring om op eigen niveau verder te werken aan je clown. Wij zijn enthousiast en willen iedereen begeleiden met warme aandacht.

Inlichtingen en boeken: www.preau.nl
CursusPrijs: 300 euro.
Stichting l’Huy Préau, Loeky Ekkel, Holterweg 63, 7245 SL Laren (Gld)
Telefoon: 0573-221199 E-mail: info@preau.nl