Startpagina

Een eigen blog


Een eigen blog. Er zijn een aantal redenen. Computer en internet leren kennen is er één van. Ik vind het van mezelf al waanzinnig dat ik dat technisch voor mekaar heb gekregen, om zo'n eigen blog te creëren.
Als vormingswerker, clown, integratief masseur ben ik heel vaak met processen bezig
en de uitdaging om me technische dingen meester te maken is er. Gewoon iets gemaakt, lap, af.
Natuurlijk hoop ik dat deze eigen blog voor veel meer zal dienen.
Schrijfsels, foto's, wisselen van ideeën, internationale dingen ook,...
De mogelijkheden lijken me heel groot.
En of ik mezelf nu erg belangrijk vind met zo'n eigen blog?
Mijn zoon keek naar een groot pak Cliniclown-Postkaartjes met mijn foto
en zei:"Papa, gij vind uzelf wel belangijk hé."
Jan

Mon blog.Déja fantastique de moi je peux creë un blog moi-meme.
Comme travailleur des formes (comment on dit au Francais ca???), clown,masseur je m'ocupe des procesussen et c blog est un petiti produit.
Mais aussi pour écrire, photos, idées, international,...
Et est-ce-que je me trouve important maintenant?
Comme mon fils me dit quand il regarde un grand paquet des cartes postal des Cliniclowns avec mon photo: "Papa, tu te trouve très important hé."
Jan

My blog. A technikal thing. And i am very proud i could do this.
This is a product and less a proces.
The posibilities are big: photos, idéas, international...
Do i find myself interesting?
My son said to me after he saw a big ammount of post cards from Cliniclowns with my photo...You find yourself very interesting hé.
Jan

JeDansJeClown-Staccato Weekend

We hielden op 9 en 10 juni 2007 op de zolder van Geert te Kasterlee ons tweede on-going weekend van "JEDANSJECLOWN".

Tijdens de eerste dag werken we met de “regels” van het clownen.
Dit zijn structuren die ontworpen zijn vanuit het observeren van kinderen hun spel
En ze gaan terug naar de meest simpele, logische manier van handelen op een podium.
Voor de meeste deelnemers een nieuwe ervaring, namelijk die van een nieuwe werkelijkheid, de podiumwerkelijkheid.
Het werd een onderzoek naar de absolute basis van samenspelen:
De aangever, de volger, het opbouwen, duidelijkheid voor jezelf, naar je speelpartner en naar je publiek.
We kwamen terecht in oude valkuilen,waar de noodkreet “Ik weet niet wat ik moet doen, wat doe ik mis, ik snap het niet!”sterk naar boven kwam.
En we kwamen ook in verbazing...haaa...dit is heel duidelijk, dit werkt...

Bij stacato is het erg belangrijk op zoek te gaan naar je eigen kracht en daar ook in te gaan staan.
Meer dan ooit werd me duidelijk dat staccato veel meer te maken heeft met het durven innemen, afbakenen, verdedigen van je eigen plek, je eigen “thuis”. En van hieruit te denken, voelen en handelen.
En dat het niks te maken heeft met aanvallen, wat ik veel dacht dat het was.

De tweede dag zag ik het beeld van mijn “blokkendoos” (mijn arsenaal van clownerie-materiaal dat ik heb en waar ik veel mee speel) en van een schema dat er voor vandaag bijzat. Daarop stonden twee dingen: spelen en impulsen durven uitvoeren en kijken wat er gebeurd.
Impulsen voelen als clown en ze werkelijkheid maken was een eerste lange speloefening met de groep en ieder dook er op zijn manier in. Sommigen verloren zich bijna in het impulsen geven, voor anderen waren de massa impulsen veel te veel. Goed om de geborgen kleine groepjes op te zoeken nadien.
Verder herhaalden we de strukturen van gisteren, “het plateau met de statussen” en de “ping-pong, contact tussen twee spelers en hun publiek”. Maar we deden dat als clowns, wat betekende dat we in de regels bleven, maar onze bewegingen humor gaven.
Dit is trouwens iets moois wat ik de workshop van Moshe Cohen vrijdagavond leerde: als je een bvb. een yogabeweging gedaan hebt, hoe kan je die dan doen, maar op een voor jouw humoristische, lichte, clowneske manier. Simpel, maar vanuit jezelf en grappig!
De aangeleerde strukturen van gisteren begonnen plots te leven, we zagen figuren opduiken en weer verdwijnen, we zagen clowns die dicht bij zichzelf bleven, ook de dienaars die in een lage status zaten.
Naar het einde van de dag voelden we in het spel dat er een duidelijk verschil is wanneer je “verbonden” bent in het spel en wanneer niet. We voelden dat daar de kwaliteit van bezigzijn in lag. Een laatste oefening speelde in op dit creëren van verbondenheid en het uitwerken van een impuls.
De dans was dit weekend weer het “maatje” van de clowning, het zoeken naar je eigen plek, het openen en sluiten van je lichaam, het integreren van het geclownde.
Het is een prachtige eerste prille ontmoeting van deze twee kunstvormen, die erg verliefd op elkaar zijn. Die elkaar durven zien, durven gaan staan voor wat ze zijn en genieten van de chemie tussen hun beiden.
N verliefd koppel dus.
De tocht gaat verder.
In liefde,
Jan Dillen, 11 juni 2007.

Moshe Cohen te gast te Gent


De clown Moshe Cohen was te Gent voor een cursusweekend. Ik was erbij vrijdagavond. Het was een heel mooie avond. Vanuit fysiek werken, Feldenkreis en yoga deden we oefeningen die we humor gaven. We werkten met "strings", draden die ons lichaam uit vorm trokken en die een emotie opriepen. Iedereen was heel snel aan het spelen en had een goede tijd. De basis voor clownerie lijkt me. Merci Moshe, tot in Aken, begin augustus,voor een week clowning, binnen en op straat.
(en hopelijk tot binnenkort in België, Frank van de Zendo gent zou graag samen met mij een nieuwe stage met Moshe organiseren)