Startpagina

Vaar Wel Hilde "Heks Lillo" Leenaerts


Eeuwigheid

Dacht je dat al het grootse leven
dat hier op aarde heeft geleefd,
ineens totaal is afgeschreven
ineens geen nut meer heeft?

Dat alle liefde die zij gaven
hun wijsheid of hun droefenis
onder de aarde ligt begraven
en dat daar niets van over is?

Ze leven verder en ze slapen,
niet één moment, geen enk'le stond
HIj heeft de mensen niet geschapen
om op te bergen in de grond.

Toon Hermans
(met dank aan Marleen voor het sturen van de tekst)

Verslag van Stijn over zijn clownscursus op Ibiza

Spring Academy 2008, Bont's clown school, Ibiza
31-03-2008 - 24-05-2008



'n beetje aan de trage kant, maar hier komt eindelijk een briefje van m'n prachtige school-tijd, bij Bont's nternationale clown-school. Deze, en de kleuterschool, zijn tot nu toe de plezantste waar 'k naar toe mocht gaan!

Eind Maart ben ik vanuit Neerpelt met m'n tufke naar Barcelona gereden, en daar de boot naar Ibiza genomen. 's nacht aangekomen en 's morgens werden we verwacht in een plaatselijk café'ke. 21 andere clown'tjes, van over de ganse wereldbol, stonden daar te trappelen van nieuwschierigheid.

Het ei was gelegd.... nu zien wat het geven zal...

De eerste twee weken begonnen we in de voormiddag met energy-work, gegeven door Encarna (de vrouw/vrindin van Eric de Bont) Dit was voor mij helemaal nieuw (zoals de meeste dingen) Misschien moeilijk om uit te leggen, of om te begrijpen als je er zelf ook nog niet veel mee te maken hebt gehad, maar zeker geen bang voor hebben of op voorhand beoordelen... Het is absoluut een aanrader!!! In't kort gezegd, we hebben meditatie-oefeningen gedaan, massages, contact-dansen, energie halen uit het center van de aarde door middel van groundingen,.... echt fantastisch! Je leert jezelf beter kennen, en aangezien je clown dicht tegen jezelf aan leunt..... jaja, daarom, echt Fantastisch!!!

In de namiddag hadden we gedurende 6 weken, clowns-les van Eric. Speelenderwijs begonnen, dan op zoek gegaan naar specifieke kenmerken van jezelf, en maak deze dan meer clown. b.v. hoe je gaat, of heb je flap-oren, Dankjewel!!! Dit is een geschenk van de natuur, voor je clown. Dus gebruiken! Dan aan de hand van allerlei oefeningen technieken bij geleerd. En op den duur was het niet meer speelenderwijs, maar oefeningen in solo - duo - trio, die je voor de groep speelde. Ik moet zeggen, dat ik in't begin altijd zenuwachtig of toch een soort spanning over me had. Maar na een tijdje, is dit van me af gevallen... en dit is zeker te danken aan de dingen die 'k geleerd heb tijdens de lessen energie-werk.

Ieder maandag hadden we ook 'n presentatie moment. Waarvoor we meestal de week er voor, een onderwerp/opdracht kregen, over wat het moest gaan. b.v. maak iets clown's (hoe poetst jouw clown, zijn tanden... hoe doet jouw clown auto-stop... afin, zooooo kunnen we door blijven gaan.... of maak een presentatie in duel-vorm of iets met ritme...
mmmmmmm, dan denk je, Ibiza, mooi eiland, en dit is ook echt wel helemaal waar! Oookee, er zijn discotheken en tata ti tata ta, maar dat is echt maar 'n klein stukje. Het eiland is echt super mooi en op heel wat plaatsen kan je heerlijke rust en energie vinden. Dus van maandag tot vrijdag les, weekend vrij....ehhhh....Nee-nee,(ja-ja) dan werd er flink aan de presentaties gedacht en gewerkt... dingen zoeken, bedenken, maken, ... kleren zoeken voor je clown's costume, op een prachtige openlucht rommel markt... maar 's avonds bleek dat er niet alleen clowns zaten, maar ook feest-neuzen...

Na de 2 weken energy-work, haddenwe de 2 volgende weken body-percussion in de voormiddag, van Belen. Dit houd in, vooral ritme. Trommelen op je eigen lichaam, op emmers trommelen, werken met je stem en ritme in dans....ook weer wreed plezant en totaal nieuw. Wat heeft dit nu met clownerie te maken...Alles! Ritme is super belangrijk in een spel. En op't podium. De volgende 2 weken, hebben we terug energy-work gehad, in de voormiddag.

Dan de laatste 2 weken. Deze waren in mijn geval de zwaarste, maar ook zeker de leer-rijkste! Gedurende deze 2 weken hebben we aan onze eind-presentatie gewerkt. Je komt met een plan, dat je uitgewerkt hebt tot een presentatie, voert dit op...en krijgt dan comentaar...is goed, maar... dan ga je aan die "maar" werken, en de volgende dag, opnieuw opvoeren, en weer aan de "maar" werken. Nouw, ik kan je vertellen, op't einde van de week ben je helemaal suf gedacht, en 't gevoel "waar is m'n clown..." Toch maar verder....en dit heeft geleid, tot een hele leuke, pohetische duo voorstelling (met m'n maatje, Rosa uit Catalonia, Barcelona,Spanje) We hebben hele leuke reacties gehad van mede-cursisten, leeraar, publiek,...en zelf ook genoten! 3 avond voorstellingen gegeven... helaas was de derde voorstelling ook 't einde van de cursus... De groep was ondertussen, een grote familie geworden en nu het gedaan was.... begon het afscheid nemen... nee nee, geen afscheid!!! maar gewoon, tot binnenkort.... ergens...

Voor mij zijn er wel 'n paar dingen duidelijk geworden, het heeft me wel wat tijd gekost om ze te beseffen. b.v. ik ben minder streng voor me zelf geworden, en dt geeft een hoop innerlijke rust.
En ik wil absoluut verder met m'n clown'tje, niet spelen als clown, maar een clown die speelt....


Zonnige groeten en tot dan....

Stijn Smeets